Velkommen Etsy!

Hvem skulle tro at en golden skulle bli til to. Snap har gitt meg det beste av det beste jeg mener jeg kunne fått når jeg valgte å kjøpe meg jaktgolden. Han har frelst meg helt for denne siden av retrieveren.

Snap er en arbeidshund som elsker å please, men samtidig veldig selvstendig og sikker på seg selv. Han kan være høy, men aldri opplevd at det har bikket over i stress eller lignende. Uansett hvor høy han er så er hodet med han. Mentalt er hodet alltid på plass og han er dønn stabil. Dette liker jeg så ekstremt godt med denne hunden, og mener er en så ekstremt god egenskap. Nå har jeg sett mange jaktgoldener, fulgt med på mye ulike linjer osv. og Snap sine linjer og slekt er hunder jeg virkelig liker. Helt objektivt er Snap en hund jeg liker utrolig godt, føler han er den perfekte blanding av sine foreldre. Og det er en god grunn til at jeg ville ha den kombinasjonen, jeg har fått det jeg ønsket der.


Snap og Lyti, Siste kullet til Kennel Gyldenrygg

Snap har nå to kull etter seg, et hos Kennel Vassruggen og et hos Kennel Gyldenrygg. Som hannhundeier føler jeg meg helt ansvarlig for hva slags kull han får etter seg, og jeg sjekker opp tispene veldig nøye før jeg sier ja. Rett og slett fordi kombinasjonen skal være en kombinasjon jeg står 100% innafor og virkelig tror blir bra. Jeg ønsker å tilføre rasen noe jeg mener den trenger.
Fra kull nr 2 hos Kennel Gyldenrygg valgte jeg å ta en valp.

Såååå VELKOMMEN ETSY! Forrige søndag hentet jeg henne og hun tar verden med storm. Klin gal, biter hardt og synes hele livet er en lek. For en valp jeg har fått! Til nå er hun akkurat hva jeg håpet på med denne kombinasjonen 😍 Kan gi så mange grunner til at jeg valgte akkurat henne, men i tillegg sa magefølelsen min at det uten tvil var henne som skulle bli min.

Har ikke trent henne så mye til nå. Lært seg litt fot, navnet sitt og ellers har vi bare sett på verden. Besøkt et par haller, gått tur i lillestrøm, vært innom veterinærkontoret osv. Mye en liten valp skal oppleve for første gang. Er det en ting jeg kan si så er det at her går det fort. Halen, beina, hjernen, en skikkelig reser! Enormt førerfokusert er hun og, vet alltid hvor jeg er og ønsker å please. Tror ikke det finnes noen annen valp som kan bli så glad for et lite bra, og det helt naturlig. Tror hun kommer til å bli en knallgod konkurransehund! Vi skal ha det så mye gøy.

Gleder meg til reisen videre. Nyte valpetiden og bare la Etsy utvikle seg til den fine hunden hun skal bli. En skikkelig fin Snapdatter!

 

Konkurransetrening i Drammen

I går kveld tok Juliane, Maria og jeg turen til Drammen hundepark for litt konkurransetrening på ny plass. Alle tre hundene har trent der litt før, men begynner å bli et år eller to siden sist faktisk. Vi satte opp ring, startet med felles og hadde en kjede som økt to.

En ting som er sikkert er at attituden var på plass på alle hundene! “Nytt” sted, ring, kjede osv. hadde lite å si på attituden! Snap kokte seg opp og hadde det superkult i den korte kjeden jeg hadde satt opp. Problemet var nok med det å holde på kriterier samtidig. Hadde det skjedd noen drastiske feil i kjeden så hadde jeg slått ned på det, men var småting som noen labbeflyttinger i avstanden o.l.

Avstand har jeg trent ekstremt lite i lang tid nå, kun kjørt den i kjeder, så har tenkt litt at jeg må ta den ut av å kjede og trene på labbene igjen. Egentlig er det en dårlig tanke av meg, for all del må det trenes ved siden av og, men han kan virkelig det kriterie supergodt og har bare lært seg at det ikke gjelder i kjeder. Tar jeg den ut så er den smashing. Så nå er det slutt på det! Streng på det kriteriet i kjeder igjen fra nå! I tillegg så har vi en greie med dobbeltkommando på første moment, dette må jeg begynne å ta mer tak i! Nå ble det ikke dobbeltkommando denne gangen, men et ekstremt seigt moment.

Har hatt litt problemer med at han ser skjevt på momentrutina i blindspoten, og gir han derfor litt tid i kjeden med å ikke sende før jeg er sikker på at han ser rett.

Oppstillingene er også et problem. Han setter seg alt for langt frem i utgangsstilling når vi stiller opp til ny øvelse, så det må jeg virkelig ta tak i. Ser virkelig ikke pent ut eller er bra at jeg må drive å rette på han.

Neste økt ble en innkomst i ringen + blindspot. Og så kjørte jeg resten av økten med blindspot. Det var en veldig trang ring, så ekstremt god trening for oss. Han er litt fæl til å overkampansere om det står noe på den ene siden, han vet så godt at han ikke skal dit at han løper skjevt andre veier. Samme om det er en kjegle eller masse ting. Han var veldig flink i går! Her har jeg uten tvil trykket på noen riktige knapper. Så må jeg bare være flink til å trene den MYE fremover, for det er uten tvil ferskvare.

En litt lenger one-by-one siste økt. Har endelig funnet noe som får frem alle feilene vi får på stevne. Ironisk nok så komme de frem i one-by-one på trening. Kjenner at det føles veldig bra å ha funnet en metode som får frem disse “stevnefeilene” våre. Så her ble det hardkjør. Jeg gir meg selv frie tøyler til når jeg kan belønne i øvelsen, eller etter øvelsen. Poenget er at jeg går en øvelse, belønner og går videre til neste. Men jeg tar tak i feil som skjer, og går ikke videre før han holder kriteriene og gjør øvelsen bra. Perfekt som steget før jeg kan få kriteriene inn i kjeder.
Jeg kjørte:
– Neseprøve
– Innkalling
– Sirkus
– Z’en
– Apportdirigering

Kan mildt sagt si at det skjedde litt feil.
Neseprøve: Plukket feil første gang. Vet ikke helt hvorfor det skjedde, han virket så innmari sikker så litt ulikt han. Da blir han usikker på søket og bruker lang tid før han kommer med rett. Kjører en til som var fin, med hold fast i innkomsten.

Innkalling: Fin. Ble veldig trangt, men den var fin. Belønte med forventning inn fra dekkmomentet.

Sirkus: Det var ganske glatt underlag så han slet litt. Fikk ikke til sitt-momentet, så jeg kjørte på et par ganger til han faktisk hørte etter og ikke gjettet moment. Belønte i det han grep apporten for forventning inn. Burde ventet et halvt sekund lenger med å frie ut så han hadde hatt ordentlig grep rundt apporten i det jeg fridde ut, men men.

Z’en: Vet ikke om jeg skal le eller gråte. Han har en greie med stå-momentet om dagen, han kjører sitt isteden for stå. Dette er et problem vi får i perioder før det går over igjen. Var kanskje sist igjennom dette her i sensommer, og nå er det tilbake. Blir ikke så stressa, det er noe som vil bli borte igjen, men hvorfor det kommer sånn er et godt spørsmål. Nok en gang, bra at det kommer frem i One-by-one for ikke en selvfølge at det kommer fram i kjede på trening.

Apportdirigering: Han slår ned i trav i det han kommer ved kjegla, et kriterie jeg har satt på at ikke er grei, galopp hele veien! Så feilet ned og kjørte på nytt. Fin kjegle, og dirigering, litt treg fart. Belønte i det han plukket apporten, burde nok en gang ha ventet et halvt sekund til før jeg løste ut.

Alt i alt en veldig nytting trening på plass vi ikke er hver dag. Føltes veldig bra å få gjort. Kriterier i kjeder er et stikkord for hva vi må bli flinkere til fremover. Alt i alt føltes treningen veldig bra og viktig. Gleder meg til det blir bart ute så vi kan kjørte mye mer generalisering og konkurransetrening på nye steder, det trenger vi virkelig!
Får gjort veldig mye nyttig i vår faste hall, men ingen tvil om at vi trenger å komme oss ut på nye steder og legge det samme grunnlaget der.

Debut i FCI 3

I dag har vi hatt offisiell debut i FCI 3! Føles helt vilt å ha tatt det steget til FCI 3, nå er vi liksom der for alltid. Her skal vi utvikles for å bli vårt beste.

Jeg har sett frem til og planlagt denne dagen lenge, og da sier det seg selv at det bygger seg opp litt forventninger. Og kan vell ikke si at det gikk helt som forventningene tilsa, men før jeg går inn på det må jeg gi meg et klapp på skulderen og prøve å leve på følelsen av at jeg hadde en hund med litt attitude som liker å være i ringen med meg. Det har ikke vært en selvfølge for oss, som jeg skrev en del om i forrige blogg “Å bygge motivasjon“. Han er behagelig å gå med, jeg kan for all del gjerne ta enda mer attitude og energi (!) men dette er bra. Og tenk at dette faktisk var en veldig dårlig dag også er han slik å gå med.

Dommeren som dømte har sett Snap noen ganger og dømt oss noen ganger og han sa til meg at selvom det karaktermessig ikke gikk så bra i dag så syntes han at hunden min ble mer og mer på og kul for hver gang han så han.

Det var en kul rekkefølge på øvelsene i dag, noe jeg liker svært godt. Kanskje ikke felles i midten av programmet, men det gikk helt greit. Var redd for at det skulle ha negativ påvirkning på siste delen for oss, men det hadde det på ingen måte.

Del 1
Ringen hvor alt som ikke pleier å skje skjedde. Han overrasket meg helt ekstremt, haha. Absolutt feil jeg ikke kunne forutsett da det ikke har skjedd før.

Avstand så fikk jeg dobbeltkommando på neddekket fra utgangsstilling og første moment. Litt sjokkerende den dobbeltkommandoen i neddekket, men første moment har skjedd før og vært et mønster vi har slitt med tidligere. Han satt ikke som han pleier i utgangsstilling, satt litt lenger unna meg o.l, føltes ikke likt. Så burde ikke godtatt denne og stilt meg opp på nytt, men det er å være etterpåklok.

Neseprøve var helt ok, men over hodet ikke bra. Han snuste en del på bakken mellom pinnene også, dette må bort! Tygde litt inn, men holdt i det han kom inn i utgangsstilling. Hold har vi trent en del på, men overhodet ikke der at den er sikker i kjeder så det er ikke noe jeg tenker på.

Innkalling så reagerte han ikke på stå-kommandoen min. Null reaksjon, og jeg forventet ikke det og var derfor veldig treg med å legge på en dobbelkommando. Innkallingen som er en så sikker øvelse for oss bare raknet helt. Og hva skjedde i innkomsten, han gikk rundt og sto bak meg og så seg rundt før han kom inn. Soleklar null 😂

Sirkus så var han helt ute på momentrutinen, så her skjedde liksom feilen. Han peilet seg inn bra, men under utlegg så begynte han å se seg rundt og på meg noe som han egentlig ikke skal. Dette ble med inn i utsendingen og han var litt ukonsentrert rundt. Men fart hele veien. På innkomsten så slapp han apporten i det han går inn i utgangsstilling (aldri skjedd før). Synes det i grunn var en greit fin øvelse, men så skjer det en stor feil rundt kjegla og inn i utgangsstilling.

Det høres kanskje ut som at han var helt ute i denne ringen, for det skjedde jo krise mye feil! Men samtidig så var han fin å gå med og føltes grei og med meg, ørene var bare ikke fungerende.

Del 2
Felles gikk som tenkt egentlig. 9,5 på sitten.
Neddekket i fellesdekken er et problem som vi jobber hardt med. Han låser seg litt og får verdens tregeste neddekk, så her ble det 7,5.

Del 3
Jeg tråkket over ekstremt på torsdag, så jeg gikk med skikkelig smerte og sleit med å klare å gå foten ok. Snap merket nok det, da jeg hvertfall selv føler at jeg ikke med en gange annerledes holdning enn jeg pleier. Foten er helt grei til å være Snap-fot, men vet vi kan mye bedre.

Ruta er jeg fornøyd med. Helt rett ut og rett i ruta. Dessverre havner han litt for langt bak i ruta, noe jeg ikke så fra mitt ståsted. Mye snusing i ruta og miste sitten i holdten, men ellers synes jeg det er en fin øvelse.

Apportdirigering er grei. Dårlig ut til kjegle og stå der men det er jeg 100% klar over. Har hatt skikkelig apportdirigeringsprosjekt nå og heist han ekstremt opp på apportene, noe som synes og jeg har ikke rukket å ta tak i utsendingen enda. Tygging og dårlig innkomst, men det er ikke sjokkerende.

Z’en starter med fin fin sitt, så går det bare nedover. Han hørte ikke på de to neste kommandoene så her ble det en klar null.

Det var MYE snusing i dag synes jeg. Dette må vekk! 😏

Det vanskelige i dag var rett og slett at han ikke hører etter. Han har vært sånn hele dagen, utenfor ringen og på tur også. Dagen var rett og slett bare feil og tror at uansett hvordan det hadde vært lagt opp og hvor jeg hadde gått så hadde det gått som det gikk. Neste gang vi tar vi det, for sjeldent jeg kjenner at han er sånn her samtidig som at det ikke er helt uvanlig. Det er sånn han blir på hans dårlige dager, da forsvinner ørene.

Kjenner jeg blir flau når det går som dette. Får lyst til å gjemme meg på premieutdelingen. Dette må jeg slutte med, frem med brystet og vær stolt av alt det bra vi har fått til. Har da ingenting å si for noen andre hvordan vi går.

2018 ble brukt til å bygge hund. Selvtillit, attitude og motivasjon i kjeder. Han har blitt så bra her! Så utrolig stolt over at vi i dag kan gå inn i ringen tre ganger med samme attitude og holdning hele veien. For 9 måneder gikk jeg mitt første stevne delt i to ringer med pause mellom og det gikk rett vest i del 2, han var umulig å få på. I dag går han det med all selvfølge.
Nå som jeg har fått en god kjedehund må han bli en god konkurransehund også. Her har jeg en liten jobb å gjøre. Poengene teller i konkurranse og de skal vi sanke mange av. Tankene mine er at det som mangler er litt mer seriøsitet i kjeder, det gjelder faktisk å høre etter og være skjerpa selvom det er kjede. Jeg har sluppet igjennom en del fordi jeg har skullet bygge hund for harde livet, og nå som hunden er bygd opp må han gjøre oppgavene sine skikkelig og. Ingen tvil om at kjeder skal være like gøy og givende som det er nå, men han kan ikke slappe av så mye i oppgavene sine. Kriteriene kan han jo, men så er de ikke inne i kjede på samme måte som de burde. Hør etter, vær på og ha det gøy!

FCI 3 er veldig vanskelig og uvant å gå som fører. Jeg gjør en hel haug av førerfeil! Det er mye mer firkantet enn de andre klassene, hva du gjør som fører og hvilken tid du har er helt annerledes. Her må jeg prøve meg litt frem og lære av mine feil tror jeg. Vet ikke helt hvordan jeg skal gå riktig enda.

Nr 1 feil av meg er momentrutinene. De skal være raske og Snap må holde de. Jeg må lære meg å stille meg opp, si momentrutine i det jeg stiller meg opp og Snap må være på så han hører på den med en gang og holder den til jeg sier annet. Han har blitt litt dårlig på å holde de over tid nå i det siste så her må jeg ta tak i det igjen.

Tenk at debuten i FCI 3 er over. Jeg er fornøyd med hvordan han er å gå med i det store og hele, men øvelsesmessig var det over hodet ikke bra. Generalisering, konkurransetrening og litt seriøsitet til oppgavene må trenes på. Også må grunnferdigheter tas opp! Hold fast, utgangsstillinger, innkomster osv. I dag var stevnet på hjemmebane, men det hadde ingen verdens til å si. Er helt sikker på at det hadde gått 100% likt et helt annet sted.

Motivert for at året 2019 skal bli året hvor vi blir en GOD konkurranseekvipasje!

Å bygge motivasjon

Hippie var en hund som krevde mye motivasjonstrening. All trening måtte handle om å bygge motivasjon, gjorde det ikke det så var hun høyst sannsynlig mest interessert i å stikke til skogs etter noen brødskiver eller kattemøkk neste trening.

Hunder er ekstremt ulike, og når jeg fikk Snap som var en hund med naturlig arbeidslyst og ønske om å være med meg så glemte jeg automatisk litt av all denne jobben jeg la i Hippie hver eneste trening. Ble rett og slett skikkelig bortskjemt med at jeg hadde en hund som elsket tørrfôr, ble høyere av kriterier og uansett så ville han bare være med meg og ikke stikke noe annet sted. Men selvom man har denne hunden på trening så skal det funke i konkurransesituasjon. Noe Snap absolutt gjorde! Han gjorde det 2-3 stevner før det bare gikk nedover.

Det er et nøkkelstikkord som var på plass på trening og ikke i konkurransesituasjon, MOTIVASJON. Å bygge en god konkurransehund krever veldig mye mer enn å bygge en god treningshund. Kjedetrening er selvfølgelig viktig, men for at kjedetreningen skal ha den effekten det må for at hunden skal fungere i konkurransesituasjon så må det bygges motivasjon til å gå kjeder. Jeg personlig bygger dette med gode belønninger.

Belønningen betyr så ekstremt mye mer bare godbit eller en ball. Belønninger bygger teamfølelse, vi skal ha det kult sammen. Jeg kan planlegge en kjede som jeg velger at skal ende i f.eks en boksmat. Da kan man velge to typer belønning; gi hunden boksmaten på bakken, se på at den spiser og så ferdig. Dette er en type belønning hvor hunden får noe godt men det bygger ikke noe ekstremt samarbeid, ja for det er nettopp det gode belønninger kan bygge.
For å bygge mye motivasjon, lagfølelse og samarbeid er det viktig å være sammen om belønningene. Det er stor forskjell på å sette boksmaten på bakken og å løpe, leke og heise seg opp sammen med hunden med boksmaten. Hunden skal jobbe gjennom kjeden med glede og forventning fordi jo lenger den går jo kulere skal vi ha det SAMMEN etterpå. Vi har det kult sammen, med en boksmat eller ekstrem lek, men vi gjør det sammen.

Personlig føler jeg at det kan sammenlignes litt med å trene i en gruppe. Det finnes blant annet to typer treningsgrupper; de som ser på hverandre og sier at det var bra eller ikke – punktum, også har en de treningsgruppene som virkelig heier på hverandre, pusher hverandre og lager heidundranes lagstemning. Jeg er så ekstremt heldig at jeg er en del av en treningsgruppe av typen sistnevnte, og det gir et ekstremt rush i hele kroppen å trene sammen når alle heier så hardt på deg når du gjør no bra. Samme vil jeg ha i hundetreningen min. Når Snap gjør noe bra kan jeg velge mellom å si at det var bra og gi en godbit, eller så kan jeg velge å heie så hardt på han at jeg gir han det rushet jeg får når mine treningskamerater heier på meg. Jeg og Snap er et TEAM, akkurat som vi som treningsgruppe er et TEAM. Det skal gi motivasjon og rush i kroppen.

Selv de høyeste hundene på trening kan gå i kjelleren på konkurranse. Dette handler som oftest om nettopp dette med at motivasjonen til kjeder og konkurransesetting som ikke er bygd høy nok. Jeg gikk på denne smellen med Snap, og tok et skikkelig tak i det. Hunden må få uttelling for jobben den gjør, og ingen tvil om at det da må være forskjell på belønningen om hunden har gått ti meter fot eller ti øvelser som har tatt 15minutter. Disse belønningene kan gis på så ekstremt mange forskjellige måter, alt ut i fra hva som passer hund og fører, men en ting er sikkert og det er at om hunden ikke har mer motivasjon til å gå kjede neste gang så har belønningen vært for dårlig.

Det som er så innmari kult når man klarer å legge nok i belønningene, bygge det rushet av motivasjon hos hunden så blir konkurransesituasjon så ekstremt gøy! Jeg avsluttet 2017 og startet 2018 med et ekstremt kjedeprosjekt som gikk på nettopp dette å bygge motivasjon med gode belønninger mellom meg og Snap, vi skulle ha fest hver eneste trening med leker, mat og sosial belønninger, SAMMEN! For en uttelling det har gjort, føles helt utrolig. I dag har jeg en hund som går seg høyere og høyere i kjeder. Har ikke testet han alt for mye i konkurransesituasjon løpet av 2018, men noe har det blitt og det har føltes så ekstremt bra. Jeg går ikke lenger inn i ringen med et håp om at vi skal klare å gå gjennom det med en ok følesle, eller ender med å dra han rundt med meg i ringen. Jeg går inn i ringen med selvsikkerhet, for Snap og jeg er så ekstremt kule når vi går inn, hunden min har ATTITUDE og elsker å gjøre dette sammen med meg. Så vil man alltid møte på tyngre dager, men dette er et så vilt viktig utgangspunkt for at konkurransesituasjon i det hele tatt skal fungere og være noe vi har lyst til å gjøre sammen.


Foto: Maren Teien Rørvik 

Nå legger jeg veldig vekt på denne motivasjonsbyggingen sammen med kjedetrening og konkurransesiutasjon, det er fordi det er her det som regel blir gjennomskuet at det ikke er bra nok. Men min erfaring er at i tillegg til å få en hund som er bedre på konkurranse så bygger det ekstrem attitude i hunden. Mestringsfølelse og kulhet. Jeg vil at jeg og min hund alltid skal være sammen om belønningene, også er det forskjell på hvor lenge og hvor mye belønningene inneholder ut i fra hva hunden har utført.

Snap er en kriteriehund. Jeg setter kriterier i alle momenter, nettopp fordi jeg tror det da er mye lettere å være hund. Gjør han momentet for dårlig vet han det godt selv fordi han kan kriteriene. Med gode belønninger og høy motivasjon hos hunden har hvertfall jeg en hund som tåler høyere feillingsprosent de gangene det skjer uventet, og en hund det er lettere å holde kriterier på fordi det gir han uttelling. Utellingen er ikke i hovedsak fordi at om han gjør feil så uteblir belønningen, men fordi at når han gjør rett så har vi det så ekstremt kult sammen.

Jeg personlig er ganske dårlig til å belønne når jeg trener med nye mennesker. Klarer ikke komme ut av skallet mitt og blir veldig kjedelig i belønningene. Jeg blir den personen som gir hunden godbiter uten å skryte av han hemningsløst, og leker med han uten at vi leker sammen. En helg hvor jeg trener med nye mennesker så begynner Snap veldig bra med høy motivasjon og blir som regel dårligere og dårligere løpet av helgen. Når jeg kommer hjem må jeg ha reparere med å bygge litt ekstra belønninger med lagfølese igjen, fordi jeg blir dårlig. Dette er ikke fordi Snap ikke jobber med meg uten gode belønninger eller at han ikke liker mat og leke, men det er fordi det ikke bygger noe oss i mellom. Belønningene bygger ikke positivt stress eller lagfølelse, han belønner seg på egenhånd og jeg står bare i andre enden.

Jeg har dratt meg så hardt i håret og tenkt at Snap var en hormonell hannhund på halvannet år, men det er bare tull. Alle stevneproblemer, alle problemer vi har hatt med teamfølelse i konkurranse, alle gangene jeg har villet gi opp LP, alt dette har stått på belønningene mine. Belønninger som ikke har bygd teamfølelse, hetset oss opp eller vært kule. I dag er det helt utenkelig, det er da alt LP handler om. Ha det kult SAMMEN. Kriterier og gode øvelser kommer på kjøpet av god trening som ender i gode belønninger. Det er ulikt hvor mye hets en hund trenger i belønningene sine, men enhver hund og fører trenger å kjenne på samarbeid og stjernefaktor, noe man får av motivasjon i begge parter.


Foto: Marie Balstad 

Det kan kanskje høres ut som at Snap har vært en hund som ikke ville jobbe med meg, men slik er det ikke. Konkurransesituasjon på den måten blir rett og slett tillært umotiverthet. De første stevnene gikk bra, så gikk det nedover for hvert stevne. Det er så ekstremt tydelig hva problemet er, bare vanskelig å se det når man står midt oppi det selv.

Hundesport er en lagsport, det er hunden + føreren, sammen som en ekvipasje. Belønningene skal handle om lagfølelse de også. Du og hunden, et lag som drar hverandre opp og gjør det kult å jobbe sammen.

Gode belønninger kan bety så mangt, for meg er det belønninger som øker mestringsfølelse, teamfølelse, øker sannsynligheten for rett og en kulere hund neste repetisjon. Selvfølgelig må man se på litt i det store bildet og når man driver med f.eks å bygge hund under kjeder, men i teorien vil jeg si at om hunden ikke er mer motivert og kul til neste repetisjon så har belønningen vært feil/for dårlig for hunden kontra hva det har kostet den å utføre oppgaven.

Mål for 2019

1.Januar og nytt år står for tur. Som alltid setter jeg meg noen mål for året, noen som SKAL nås og noen som jeg ønsker å nå men ikke prioriterer helt.

Først og fremst er det jo en del mål i lydigheten. Planen er å debutere i FCI 3 en gang i starten av året. Nå har jeg trent langt mindre i høst enn tanken var, men føler vi er klare for det uansett. Så året 2019 vil bli brukt på konkurransebanen i FCI 3 hvor målet er å bli litt stabile. Få stabile øvelser og kjenne at vi har kontroll i ringen.

Neddekket i fellesen i FCI 3 er det største problemet vi har akkurat nå, så det er ingen tvil om at skal bli fikset i år! Helst innen kort kort tid. Problemet er at han “låser” seg og får veldig seigt neddekk, noe som ikke har vært så lett å fikse som jeg skulle tro. Resten av sitten og dekken (med innkallingen) er fint. Så dette skal fikset! Vi gidder ikke miste masse poeng på en sånn unødvendig ting.

Jeg vil ha på plass sånne helhetlige ting i FCI-programmet. Jeg ønsker å ha neddekk med låste bakbein i alt utenom avstanden (fordi vi har avstand med låste frambein), her krever det at jeg trener mer stimuluskontroll og begynner å blande disse i kjeder. Har trent det mye, men ikke nok til å sette det i konkurranse, så det ønsker jeg å få på plass. Innkomstene må og fikses, jeg har ikke helt bestemt meg for når jeg vil ha inngang på venstre side og når jeg vil ha inngang rundt meg enda. Dette må jeg finne ut og begynne å trene på. En ting er sikkert og det er at i sirkusøvelsen skal han inn fra venstre når han tar venstre hinder og inn fra høyere når han tar høyere hinder.
Må også pirke på oppstillingene til øvelsene, her slurver han i kjeder. Setter seg for langt frem og ja, tuller med utgangsstillingen. Dette er kun på oppstilling til neste øvelse og ikke utgangsstillinger i øvelser. Så disse skal fikses.

I jakt ønsker jeg å gå en godkjent offisiell workingtest. I 2018 har vi gått en offisiell som ikke ble godkjent og to uoffisielle som ble godkjent, så føler absolutt at dette er noe vi burde få til da vi på en måte har klart det tidligere.
Ellers hadde det vært veldig gøy å få prøvd seg på en BK-prøve også, men da må jeg legge ned et skikkelig arbeid i foten først og ikke la han tulle den til. Rart hvordan fot er så “lett” i lydighet og så vanskelig i jakt (nei, egentlig ikke rart haha) 😂 Jeg begynte å virkelig trene den i høst og den ble ekstremt mye bedre, han holder logisk nok sine kriterier bra når jeg trener de og ikke slipper igjennom masse tull. Meeen så har jeg begynt å tulle det til igjen og ikke holde på kriteriene mine, så da sklir det ut. Så her er et lite slag til meg, nå må jeg skjerpe meg hehe.

Snap tror jeg hadde vært innmari god i bruks. Det har jeg sagt fra dag 1 og står fortsatt for. Som i jakten står det nok mer på førers evne og kunnskap enn hunden her. Så nå har jeg faktisk satt meg mål i å starte bruks i 2019! Det blir selvfølgelig D-bruks med spor. Rundering virker enormt gøy, men det har jeg rett og slett ikke tid til å holde ordentlig på med ved siden av alt det andre. Så nå skal vi begynne med spor og jeg håper vi kommer dit at vi er startklare i 2019. Dette er et mål jeg har lyst til å nå, men jeg starter ikke uten å ha troa på opprykk så enn så lenge vet jeg ikke om det blir mulig.

Blodspor skulle vi ut og gå prøve i i 2018, men det skjedde ikke da vi utrolig nok ikke har gått et eneste blodspor i år. Så nytt mål i 2019 får bli å gå en blodsporprøve! Et type mål jeg setter men som jeg ikke prioriterer.
Samme som at opprykk til elite i rally var mål i 2018, og det får fortsette å stå i 2019 for vi startet ikke en eneste rally-konkurranse i 2018 (han har opprykk til kl 2).

Ved siden av lydighet er det viktigste for meg friluftsliv. Trekke frisk luft, koble av og bare kose meg med Snap. Bygge relasjon ❤️ I det kommende året vil jeg uten tvil være mye mer ute, om det bare er å sitte i skogkanten eller langtur med telting.
Og igjen ønsker jeg å dra på tur til Lofoten løpet av 2019, og i år tror jeg faktisk det virkelig kan skje.

Styrken og utholdenheten skal opp hos oss begge. Jeg skal gå mer med sekk, noe det naturligvis blir når målet er å tilbringe enda mer tid i naturen. Sykkelen og skiene skal bli brukt enda mer, ikke bare i perioder men mer jevnt gjennom året. Snap ELSKER trekk og slik trening. Jeg har også lyst til å begynne å trekke litt kjetting med Snap, det tror jeg han hadde trivdes med og målet er mer enda mer styrke så det er perfekt!

Foto (og video) er en stor hobby for meg ved siden av hund og nå har jeg lyst til å bli flinkere til å faktisk bruke det. Blir fort at man bestemmer en photoshoot da og da eller tar med kamera når det skjer noe spesielt, men mer bilder fra vanlige turer, treningen og hendelser er noe jeg vil bli flinkere til. Det er så utrolig hyggelig å se tilbake på.

Vi skal gjøre 2019 til et bra år! Du och jag, Snap 🙊

Et år med utvikling

2018 er omtrent over og da er det vell på tide med en oppsummering av dette året også.

Først må jeg si at på konkurransebanen har Snap og jeg tatt en stor vending i 2018. Jeg gikk virkelig inn med kjede- og konkurransetrening som prosjekt på starten av året og målet om en grisegod attitude i konkurranseringen. Det føler jeg vi har fått til ganske bra. Tidligere føler jeg at det å gå i ringen har vært et stort arbeid for oss begge, mer enn det har vært sinnsykt gøy som det burde være. Vi startet året med to uoffisielle stevner som attituden bare var utrolig god på.

Det første offisielle stevnet var i april. Programmet var delt i to, noe jeg visste var en stor svakhet for oss. Del 1 gikk helt amazing, herregud han var så høy. Følte bare ut som at vi svevde! Del 2 var han dessverre helt off og jeg fikk han ikke på. Så dette ga med en wake-up call på hva vi måtte trene på. Dette har vi heldigvis fått rimelig god kontroll på nå.

I mai tok vi roadtrip til Ålesund med våre gode venner Juliane og Mocca. Veldig gøy å teste Snap på den måten med stevnesituasjon samtidig som vi var på roadtrip, utforsket nye steder og bodde på hotell. Null stress for en hund med den mentaliteten hans, haha.
Vi fikk en stygg opplevelse i fellesen med en hund som gikk bort til han og omtrent ville sloss mens vi var i skjul. Snap holdt oppgaven sin selvom den hunden sto og presset nesa si oppi ørene og rumpa hans. For en hund Snap er! Vi fikk fellesen på nytt og da lå han til en soleklar 10 med god attitude.
Programmet gikk han helt strålende og vi gikk til 286,5poeng, 1.plass og CHAMPIONAT.

I juli gikk vi et stevne til hvor attituden var supergod! Skjedde noen feil, som at han dro med seg rutebåndet og kjeglene inn i ruta og fikk da 0. Men så deilig følelse!

Siste kl 3 ble i oktober, men her var jeg så syk at jeg valgte å bryte halvveis, ble ikke rettferdig for Snap at jeg ikke klarte å gjøre min jobb. Snap gikk nydelig med bra attitude!

Ellers har vi også gått 3 uoffesielle stevner i FCI 3. Fått litt smaken på det og hvordan man må gå, det er en veldig annerledes følelse å være i ringen med hvordan dommerne kjører på osv forhold til de andre klassene. Så her har jeg rett og slett villet ha litt tid på meg. Snap har hatt fin attitude og gått veldig bra på alle disse også!

I 2018 har vi også vært så heldige å få være en del av talenttroppen i lydighet. Dette har vært lærerikt og spennende, og vi har fått muligheten til å gå for flere flinke instruktører som Marianne Forsell, Oili Huotari, Kjellaug Selsaas og Jessica Svanljung. Instruktører jeg kanskje ikke hadde fått mulighet til å gå for om det ikke var for troppen.

Etter sommeren begynte vi også på Elitesatsningskurs med Lotte Nordli som går over ett år, hvor vi skal ha fire samlinger og avslutte med et stevne. I skrivende stund er to av samlingene over og jeg gleder meg til fortsettelsen. Får virkelig et spark bak for å få tatt tak i de små og store problemene jeg kanskje aldri har orket helt å ta fatt i selv.

Vi er også så ekstremt heldige at vi har fått muligheten til å bli en del av Team Non-Stop. Bedre samarbeidspartner kunne jeg ikke ønsket meg. Utstyret til Non-stop er noe jeg alltid har brukt mye av og virkelig står innafor.

I mai startet vi for første gang workingtest i jakt. Det var veldig gøy og synes vi gjorde mye fint! Dessverre grunnet en veldig urutinert fører så dro vi på oss 0 på den ene posten. I høst har vi gått to uoffisielle workingtester hvor begge hadde vært godkjente prøver om det hadde vært offisielt.

Vi har også gått alle de syv cupkveldene med jaktcup hos retrieverklubben avd Oslo med det jeg vil si er bare fine poeng. Lært utrolig mye av det.

Kurs med Oliver Kiraly ble det også i år. Det var virkelig spennende og lærerikt. Jeg kan ikke akkurat mye om jakt, men tror jeg har en ganske god hund så burde absolutt prioritere den mer.

Snap har vokst mye løpet av dette året. Litt vanskelig å forstå hvor sent utviklet en jaktgolden hannhund faktisk er før man merker utviklingen selv. Jeg ser nå at når jeg trodde han var ganske “voksen” som to år så var han ikke klar i det hele tatt. Tid har han trengt. Nå begynner han å bli stor gutt, hihi. I 2019 blir han faktisk hele fire år, og kanskje voksen 🙊

Jeg elsker friluftsliv, fjellturer, ski og ja alt som kan gjøres ute i naturen med hund. Dessverre føler jeg at det har blitt litt for lite av det i år forhold til hva jeg ønsker, men heldigvis har det blitt en god god del. Og neste år skal det bli langt mer.

Året 2018 ble avsluttet med noen vellykkede paringer med SETJH(RDH) TQ Minninnewah´s Ina og Snap. Så alle fingre krysses for at vi et par måneder inn i 2019 kan ta i mot sunne og friske valper hos Kennel Vassruggen. Dette tror jeg blir en fin kombinasjon!
Personlig er jeg veldig glad for at Snap sin første paring og sitt forhåpentligvis første kull er hos Vassruggen. AnneCharlotte er svært seriøs og flink med mye erfaring. Ingen tvil om at jeg har lært mye disse dagene med henne og er veldig enig i hennes tanker rundt avl.

Som alltid må jeg avslutte med en kjærlighetserklæring til Snap. For en fantastisk hund jeg har, både objektivt og subjektivt sett. En hund som alltid vil være med og gjør alt med den største glede. Ikke bare liker jeg denne hunden på treningsbanen men han er så utrolig fantastisk i det hverdagslige, som turvenn, roadtripsvenn osv. En stabil og god hund.

Fra topp til bunn

I går, 14.april, gikk vi vårt første offisielle stevne i 2018! Programmet var delt i to, i to ulike ringer. Dette vet jeg at ikke er helt gull for meg og Snap. Var forberedt på at han ville være litt lavere i energinivået på del 2, men jeg fikk meg en liten overraskelse med å ikke få han på i det hele tatt.

Inn til felles var han skyhøy! Svevde i foten inn i ringen, lå knall i felles også svevde vi ut igjen. Akkurat slik svevde vi gjennom del 1 av programmet og. Del 1 besto av fot, L’en, innkalling og ruta. For hver øvelse så går han seg høyere og høyere, fy søren så goal! Nullet på ruta fordi han kom inn på foten lenge før jeg kalte han inn, men det er den diggeste nullen jeg har fått noen gang. Svevende hund!
Selvfølgelig en del rusk, spesielt på foten. Vi har ikke klart å lære oss å takle et sånt energinivå enda, da vi har utviklet oss til de siste månedene, så vi begge må lære oss å håndtere det.

Jeg klarte ikke helt å tenke mellom programmene fordi det ble så mye kortere pausetid enn jeg forventet. Derfor ble det full belønning etter del 1 og så inn i buret i 2 minutter før ut igjen. Når jeg tok han ut da var han helt i koma og jeg fikk han ikke på igjen. Når jeg tenker i ettertid burde jeg nok bare hatt han ute og trent litt de par minuttene, men det var ikke det som var planen og derfor klarte jeg ikke tenke på det der og da.

Del 2 gikk så dårlig. Helt utrolig å gå med den sinnsykt høye og svevende med virkelig du og jeg følelse i del 1, og 3 minutter senere går vi tidenes dårligste program hvor jeg ikke klarte å få han med meg i det hele tatt, null samarbeid. Prøvde virkelig å gire han opp, innenfor de rammene jeg kan i ringen. Fikk han ikke på, og vi var så utenfor. Vi begge gikk fra å være på den rosa skyen så høyt oppe til langt nedi grusen.

Filmen ser MYE bedre ut enn det føltes. Hva som skjedde med alle innkomstene vet jeg ikke, et tydelig tegn på at vi ikke var på jobb. Slapp neseprøvepinnen på veien inn. Og når jeg går ut av ringen pleier han å trykke veldig, men han trykket ikke halvparten så mye nå. Og det forteller meg en hel del om hvor ute han var.

Ingen tvil om at vi må trene på dette med delt program! Del 2 velger jeg å legge til side og ikke tenke mer på, for vi er ikke der. En ting er å gå et dårlig program, men vi var overhodet ikke på nett sammen. Ikke veldig godt samarbeid nei, så vi tar med oss del 1 og den fantastiske følelsen.

Det er litt deilig å tenke på at det sto på det at jeg ikke fikk han på i det hele tatt. Fordi det føles nesten bedre at det var så dårlig at vi ikke var sammen at all, enn at han hadde vært på jobb men vært veldig slækk (som han var før). Hadde vi kjørt hele programmet i ett så tror jeg han hadde blitt så høy etterhvert at han hadde nesten gått ut av sitt gode skinn! Får helt gåsehud av den tanken.

Oppvarmingsrutine står også på planen. Jeg må finne en god rutine som passer oss, for nå er jeg veldig usikker på hva som egentlig er best for oss.

Har en super plan fremover etter dette stevnet. Det ga en god pekepinn. De to uoffisielle og dette offisielle stevnet i år har lært meg så enormt mye om oss. Vi er i en stor utviklingsfase og selve øvelsene har dettet mye fra hverandre, men til gjengeld er energi og attitude virkelig på vei dit jeg vil ha det. Føles merkelig at vi virkelig kunne gå fra 100 til 0 på få minutter i går, men jeg er i full tro om at det er fordi Snap trodde han var helt ferdig og gikk inn i sitt “sovekoma” og ingen av oss klarte å få han ut av det. Det må trenes på! Neste gang vi går stevne med delt program skal vi naile det!

I går var også første gangen vi går på gress på flere mnd. Merket at det var mye lukter for han, så ekstremt fornøyd med at han over hodet ikke var på snusern! Virker som vi virkelig har fått kontroll på den delen, hvertfall over et halvt år siden han var veldig på snusern i ringen.

Veldig skuffet etter siste del i ringen i går, nå sitter jeg med en helt annen følelse. Utrolig glad for den første delen vi gjorde og glad for læringen del 2 kunne gi oss. Stevnesituasjon avslører virkelig hvor treningen har bristet, og det var tydelig at vi har gjort en utrolig bra jobb på kjedetreningen, men glemt det at programmet kan være delt.

Har bare en ting å si, og det er 🌟

Progresjon i stevnesituasjon!

For en hund jeg har fått de siste månedene! Fokuset vårt siden starten av november har vært kjeder. Prøvd ulike metoder og en god blanding har gjort at han nå funker råbra.

Kjeder og utholdenhet har vært en liten utfordring på Snap. Veldig ofte har det funger bra, men det var fryktelig av og på. Og han var overhodet ikke den som gikk seg opp utover kjeden. På stevner gjorde han alle øvelsene rett, men uten trøkk og attitude. Jeg vil heller ha en hund som feiler litt men som går med en enormt glede og trøkk.

Siden januar har vi virkelig trent hardt på kjeding. Nesten gått minst en kjede hver eneste økt. At det skulle gå så fort å bygge han opp og lage en dødskul hund hadde jeg nesten ikke trodd. Det er noe annerledes jeg gjør når jeg gjør meg klar til en kjede, for da eksploderer han ut av buret og er SÅ på! Vil nesten si at kjeder har blitt vår styrke på trening, så bra er det!

Ved at han har blitt så høy i kjeder så dukker det opp en del feil jeg aldri har opplevd tidligere, nettopp fordi vi ikke er vandt til å kontrollere så mye energi. Love it!

Kjeder i stevnesituasjon blir selvfølgelig helt annerledes. Det er en situasjon Snap kjenner godt igjen og jeg er veldig nervøs. Tidligere stevner har han sagt klart og tydelig ifra om at jeg oppfører meg ekkelt, fordi han har distansert seg litt til meg om jeg har løst han ut. Isteden for å hoppe opp på meg han han gått en meter unna meg. Ikke rart stevnesituasjon blir vanskelig og ikke gøy da.

I mars har vi nå gått to uoffisielle stevner for å se hvordan det ligger ann i stevnesituasjon. 3.mars var vi i kongsberg, da hadde jeg en plan om å belønne med ball på kjegla til apportdirigering og å belønne en gang mellom øvelsene i siste halvdel. Jeg gikk inn ringen og forventet å miste han, men halvveis ut i foten innser jeg at Snap går som ei kule. Og sånn fortsatte det, ATTITUD og GLEDE! Mye rusk på øvelsene, men det kjenner jeg at har så ekstremt lite å si nå. Så utrolig deilig å gå med han! Skikkelig seier.
Jeg merket at han dalte litt de to siste øvelsene, fortsatt på men litt tyngre.

I går, 29.mars var det duket for ett nytt uoffisielt stevne. Denne gangen på hjemmebane i hallen til Stovner hundeklubb, men det har tidligere hatt svært lite å si. Konkurransesituasjon er konkurransesituasjon. Planen var ingen belønning i løpet av programmet, men gå gjennom hele programmet for å få sannheten på hvordan vi virkelig ligger ann. Jeg har aldri tidligere opplevd å kunne gå ett program og ikke merke at tiden går. Aldri forstått meg på de som sier at de bare kunne gått og gått programmet fordi det var så gøy og lett, men i går forsto jeg meg for første gang på det. Han dalte ingenting gjennom programmet. Litt av på foten, og det er nok fordi oppvarmingen ble helt feil for oss. Det som er så fantastisk med at jeg har begynt å løse ut mellom øvelsene er at han blir da helt med og nullstilt til neste øvelse.

Mye feil på øvelsene, men også veldig mye bra! Og skjer en del feil som er fullt og helt på min kappe + feil som ikke har dukket opp tidligere, så ikke veldig bekymret der.

Et lite pip når jeg gikk fra han på innkallingen og småpip i avstanden, i disse øvelsene var det rett og slett kun lyd som kostet oss 10eren. L’en begynte han å stoppe på kommandanten sin kommando, så det ble en stå isteden for sitt, pytt pytt.
Ruta kommanderte jeg stå for tidlig så han dro meg seg rutebåndet inn i ruta i ståen, og når jeg hadde lagt han ned reiste han seg igjen.
Apportdirigeringen ble for vanskelig med apporten liggende mellom inngangen og dommerbordet. Denne har jeg overtrent alt for lite, så det er min feil!
Slurvete opptak på apport over hinder.
Neseprøven har fint søk, men klarer ikke plukke opp pinnen ordentlig så han må ha tre grepskift før han har tak på den. Ingen tygg i innkomsten (💪🏻💪🏻😍🌟), men holder så godt at vi trenger like gjerne tre slipp-kommandoer for at han slipper den og.
Rundt kjegla vet jeg ikke helt hva som skjedde, han stoppen oppe ved den og så seg rundt, helt forvirra. Fullfører øvelsen, men foregikk noe rart i hodet hans der, haha.

Øvelsesmessig er det mye å fikse på, men fy søren så deilig å gå med han. Han gir meg gåsehud til tider. For en hund! For en jobb vi har gjort. Klapp på skulderen til både meg og Snap.
Jeg har til og med kunnet stoppe opp mellom øvelsene å snakke med dommer, høre på det kloke personen har å si og Snap er like klar for å være med til neste øvelse. Ofte er jeg ikke så interessert i å høre på det dommeren har å si om hva som er trekkgrunnlaget, for det ser jeg som regel selv. Men noen ganger har dommeren mye bra å si om selve øvelsen og hva som var bra, og det vil jeg veldig gjerne ha med meg, noe jeg ikke helt har fått tidligere.

Nå skal vi jobbe videre for å få han enda mer opp. Fjerne lyden hans som jeg har sluppet igjennom og latt utvikle seg mer (kanskje ikke det lureste jeg har gjort), og få øvelsene 100%. Den neste store jobben står på meg. Jeg blir så nervøs at jeg nesten ikke klarer å takle meg selv, så neste steg må bli å på et vis ta tak i min mentalitet på det der.

En god oppvarming som passer for oss må vi også få på plass. På trening har jeg ikke varmet opp til kjeder, bare tatt han rett ut av buret og kjørt kjede. Dette gjorde jeg på kongsberg og. Ikke helt med vilje, men var elendig på å beregne tid begge gangene jeg skulle inn i ringen. Kongsberg funket veldig bra, da hadde jeg han helt med meg fra første stund. Tok han vell ut også fikk han godbit rett før vi gikk over ringbådet.
På Stovner varmet jeg opp ett minutt med litt trening, og så gikk inn. Synes ikke det funket lite bra, da jeg ikke fikk han i det kjede-moduset fra start.
Tror jeg må trene inn en oppvarming. Ofte kan jeg ta han rett ut av buret og inn i ringen, men kan ikke ha en hund som er avhengig av det. Derfor må vi klare å gå bra fra start de gangene det ender med oppvarming av ulike uforutsette grunner også.

Det begynner å merkes at han har blitt litt eldre nå, får virkelig sett hvilket hund som lever i denne kroppen når hormonene avtar, og den hunden liker jeg! Så førerfokusert og fin han er, virkelig. Hormonene går i sving fortsatt, men mye mindre enn for et år siden.

For en hund jeg har sier jeg bare! 

Treningsstevne – Attitude!

På lørdag 3.mars gikk vi treningsstevne i regi av lydighetsnorge. Uansett hvordan stevne det er, eller trening foran andre, blir jeg utrolig nervøs. Jeg kjente dagene i forkant at jeg egentlig var mest redd for/forventet litt å få den følelsen vi har gått med de to siste stevnene i høst igjen. Ingen god følelse!

Snap har vært blitt helt rå å gå kjeder med på trening. Jeg har plukket ting litt fra hverandre, så jeg har sluppet gjennom litt slurv så lenge han er høy og på. Helt fantastisk har han blitt å gå med! Og målet er selvfølgelig å få frem det på trening.

Når jeg gikk inn på felles kjente jeg at vi var der. Pleier å miste han litt på ventingen mens det blir pratet på felles, så nå belønte jeg han etter å ha sittet en god stund. Tror aldri jeg har sett en så sjokka hund. Beste med treningsstevner er å få overrasket dem på den måten når de ikke forventer det!

Programmet var helt utrolig deilig å gå. I ringen svartner det ofte litt for meg, men jeg får glimt hvor jeg tenker klart 😅 Forventet å miste han i foten, halvveis inn i foten innså jeg plutselig at han henger jo på som en kule, akkurat som han pleier!

Resten av programmet fortsatte på samme måte. Snap gikk veldig bra! Mye pirk her og der, men han gikk med så energi, glede og attitude. Love it! På apportdirigering var planen å kaste ball over hodet ut til kjegla, og holdt meg til den planen. Resten belønte jeg et par ganger mellom øvelsene.

Apport over hinder holdt han apporten helt stramt, ikke noe tygging! Det har vært en lang vei å få til, og en lang vei igjen for å få det stabilt, men fy søren så digg! På neseprøven var det masse tygg, men lenge siden jeg har trent hold fast på den så det tar jeg ikke så tungt.

Dette var et stevne som ga en indikator på at treningen vi har gjort de siste månedene har gitt gode resultater! Mye riktig har vi gjort. For en godfølelse!

Vi avslutter en så sykt bra helg med å få vite at vi er blitt tatt ut på talenttroppen 2018. Utrolig spennende og gøy! Helt i ekstase, tenk at vi klarte det. For ett år 2018 skal bli!

Attitude og fart

Fokus i høst og til nå i 2018 har vært fart, energi og forventninger i treningen. Snap er en hund som alltid har jobbet godt for meg, men det koster mye for han å bruke muskler og løpe fort. Derfor har vi lagt vekt på at jeg vil ha mer galskap i treningen. Forventninger er en stor del av å bygge opp dette.

I hovedsak jobber vi i kjeder, men det har også gitt store forbedringer i treningen generelt. Han har blitt enormt mye bedre og er fryktelig gøy å trene om dagen. Vi begynte denne oppbyggingen med å bruke avstandsbelønning så han hadde noe å holde seg til, men nå er han like fin uten synes jeg. Ikke at vi er halvveis i jobben engang, for dette skal bli så bra at det fungerer like bra på stevner.

Snap blir tent av litt andre ting enn jeg kanskje hadde som plan i førsteomgang i kjeder. Planen min var å legge alle kriterier til side og kun gå etter galskap og engasjement. Dette gikk et par økter før han bare døde mer og mer. Jeg jobbet på, pushet det, økte belønningene osv. Men han døde helt i kjeder så fort vi begynte å gå. I sensommer/høst var han veldig bra i kjeder så måtte tenke tilbake på hva jeg gjorde annerledes, og det var rett og slett at jeg ikke feilet han men slapp alt igjennom. Gikk tilbake til denne metoden + bygge forventninger og etter en kjede med dette var han tilbake igjen!
Snap blir rett og slett utrolig giret og attituden flyr til tusen om jeg feiler han når han ikke følger med eller gir ordentlig. Bryter han og kjører hele kjeden fra start. Om han f.eks snuser på øvelse fire bryter jeg og kjører fra øvelse 1 igjen. For meg høres dette litt ut som noe som ville drept en hund som ikke er så god til å gi så veldig mye, men Snap blir så gira og klar av det! Etter at han blir brutt kan vi gå inn med en attitude som er enda bedre.

Jeg bryter han ikke på feil på små kriterier, men på ting som gjør at han ikke følger med. Som snus, om han ikke hører etter hvilken kommando som blir gitt så han gjetter feil, hvis han detter helt ut og ikke følger med osv. Sånn som på filmen under så feiler jeg han ikke på den enorme fremdriften i avstanden men at han faller ut og da snuser. Er det en ting jeg ser så er det at jeg endrer meg litt når jeg går inn for andre gang etter å ha feilet han, det må jeg legge fra meg. 100% nullstilt når vi går inn igjen.

Han har fått så mye fart og glede! Han er nok en ganske normal jaktgolden når det kommer til fart tror jeg, men det trengs mer og derfor jobber vi med det. På kjeden under er litt sånn han har blitt noen økter og det føles helt utrolig, se på den farten! 😍

Jeg har bestemt meg for å begynne å løse han ut mellom øvelsene. Målet har egentlig alltid vært å gå uten å løse ut mellom, men jeg har sett at jeg har måttet ty til den nødløsningen på stevner flere ganger og da blir han veldig skuffet når å løses ut alltid betyr belønning også gjør det plutselig ikke det. Jeg lærer mye om Snap på hver eneste trening, og jeg tror faktisk nå at å løse ut vil fungere mye bedre på han! Vi får se, skal hvertfall gå 100% inn for dette før jeg ser.
Hippie kunne jeg ikke løse ut mellom, da mistet hun all luft. Snap har jeg tenkt er lik for den teorien gir så mening for meg, men virker ikke som at han er den typen. Akkurat som at han blir trigget av å feiles i kjede, det føles helt rart da jeg normalt vil tenke motsatt utfall av det.

 

Foten til Snap har endret seg enormt mye det siste halvåret, både på godt og vondt. En del kriterier har nok falt vekk, han er litt lenger frem i posisjon blant annet. Men jeg elsker det, for han er så høy i foten nå! Han har alltid vært det, men langt høyere nå. Føles ut som han svever når vi går og den halen er helt fantastisk å se på. Real godfølelse hver gang vi går!

Kjenner jeg er enormt spent på hvordan vi vil utvikle oss i 2018!